Най-подходящите хранителни добавки за жени

Добавките могат да ви дадат допълнително предимство за изгаряне на мазнини и по-бързо натрупване на чиста мускулатура. Ето списък на 5-те най-добри.

Един добър тренировъчен режим е единственият начин да получите идеално стройно тяло и това освобождава всички онези ендорфини, които ви карат да се чувствате страхотно след тренировка. Но според всички изчисления една здравословна хранителна програма представлява около 80 процента от вашите резултати. За останалите 20 процента идват на помощ добавките.

Добавете тези 5 важни елемента към вашата диета и ще презаредите чистите си мускулни печалби, ще ускорите загубата на мазнини и ще подобрите цялостното си здраве.

1. Суроватъчен протеин

Какво прави: Основната характеристика на суроватката е неговата усвояемост. Попадайки в тялото той се разгражда бързо, като бързо изпраща аминокиселините си в мускулната тъкан. Това е полезно, защото има определени часове на деня (първото нещо сутрин, преди и след тренировки), когато протеините, които обикновено препоръчваме (яйца, пилешки гърди, телешко, риба) се усвояват твърде бавно, за да бъдат ефективни. Но суроватката не доставя само протеини. Съдържа пептиди (протеинови фрагменти), за които се предполага, че спомагат за увеличаване на притока на кръв към мускулите, което е особено полезно преди тренировки, така че мускулите да могат да получават повече кислород, хранителни вещества и хормони точно когато се нуждаят от тях.

 Как да го приемате: Вземете 1 доза (1 мерилка) суроватъчен протеин (смесен във вода) първо при събуждане, в рамките на 30 минути преди тренировки и още 1 доза в рамките на 30 минути след тренировка. И винаги можете да вземете лъжичка като лека закуска между храненията.

2. Азотен буустер, предтренировъчни продукти.
Какво представлява: произволен брой съединения, които служат за повишаване нивата на азотен оксид в кръвния поток.

Какво прави: N.O. отпуска мускулите, които контролират кръвоносните съдове, което ги кара да се увеличават в диаметър, позволявайки на повече кръв да премине през тях и към мускулите. Тъй като кръвта носи кислород и хранителни вещества като глюкоза, мазнини и аминокиселини, повече от тях достигайки до мускулите ви, може да спомогне за по-доброто производство на енергия – така че да можете да тренирате по-дълго за по-дълго – и по-добро възстановяване от тренировки, което означава, че по-големи мускулни групи могат да бъдат тренирани по-често. Кръвта съдържа и висок процент вода, която се прокарва през тези по-широки кръвоносни съдове в мускулите, за да създаде мускулното напомпване, което изпитвате, когато тренирате. Това напомпване разтяга мембраните на мускулните клетки, което може да ви помогне, като сигнализира на клетките да растат по-големи. В допълнение, NO може да помогне за подпомагане на липолизата, която е освобождаването на мазнини от мастните клетки на тялото, което позволява да се изгарят за енергия.

Как да го приемате: Потърсете продукти, които включват съставки като аргинин, цитрулин, GPLC (глицин пропионил-L-карнитин) или пикногенол. Вземете една доза добавка за повишаване на NO около 30-60 минути преди тренировки.

3. Кофеин

Какво представлява: Най-популярното стимулиращо вещество в света.

Какво прави: Вече знаете, че ви вдига и подобрява фокуса, но също така е установено, че дава тласък на мускулната сила, интензивност и загуба на мазнини по време на тренировки. И действа особено добре, когато се приема с екстракт от зелен чай. Кофеинът насърчава увеличаването на количеството мазнини, които се отделят от мастните клетки. Междувременно зеленият чай повишава метаболизма, което е начинът, по който тялото изгаря мазнините в кръвта. Вземането на тези две добавки заедно може да бъде просто необходимата помощ, за да се гарантира, че мазнините, които кофеинът отделя, ще се изгорят за енергия. Само внимавайте да не го приемате прекалени късно и това да навреди на съня ви, който също е един от най-важните фактори както за възстановяване така и за изгаряне на мазнини.

Как да го приемате: Приемайте от 100 до 200 мг кофеин преди тренировка.

4. Рибено масло

Какво представлява: Две основни омега-3 мастни киселини, ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA).

Какво прави: Какво не прави рибеното масло? То може да помогне за поддържане на цялостното здраве, а също така е установено, че включва гени, които стимулират изгарянето на мазнини.

Как да го приемате: Вземете 2g рибено масло три пъти дневно, със закуска, обяд и вечеря.

5. Мултивитамини
Какво представлява: Смес от адекватни количества основни микроелементи.

Какво прави: Казано по-просто, мултивитаминен / мултиминерален комплекс запълва всички хранителни пропуски във вашата диета. И въпреки че ви предлагаме да си набавяте отделно калций и витамини В, С и D, все пак трябва да приемате стандартен мулти комплекс. Той може да помогне за недостиг на някои от другите витамини и минерали, които могат да бъдат резултат от намалено разнообразие от храни или прием на калории и увеличена загуба на витамини от тренировките. Липсата на много от тези микроелементи може да доведе до ниски нива на енергия и да ограничи мускулния растеж, а когато организмът ни е заситен ние получаваме увеличаване на силата и загуба на мазнини.

Как да ги приемате: Потърсете мулти, които осигуряват минимум 100% от дневната стойност на C, D, E и повечето витамини от B-комплекса и поне 100% от цинк, мед и хром. Приемайте го веднъж на ден след хранене най-удачно след закуска.


Leave a comment